Brandweer Zele

 

In 1966 wordt de lichte autopomp International 1600 / Landuyt in dienst genomen. Van dit type International met kort chassis worden er slechts vier geleverd aan Ath, Aubange, Oudenaarde en Zele. Deze 4´4 met voorbouwpomp en een watertank van 750 liter blijft in Zele de eerste uitruk verzorgen tot in 1995.
Dan wordt de International volledig gedemonteerd, gerenoveerd en omgebouwd tot slangenwagen. Hij kan dan al rijdend 600 meter slangen van Ø110 'uitrijden'.
Tegelijkertijd krijgt men een nieuwe zware motorpomp op aanhangwagen. Deze Ziegler pomp levert een debiet van 5000 l/min en heeft twee uitgangen van Ø110 en vier uitgangen van Ø70. Sinds 1995 vormt dit duo een belangrijke schakel bij branden op de grote industrieterreinen langs de autosnelweg E17.
Na meer dan 40 jaar wordt de International uiteindelijk uit actieve dienst genomen en vervangen door een industriële autopomp die sterk gelijkt op de (nog altijd niet in dienst zijnde) tweeling van brandweer Antwerpen.
De firma Dias en het Nederlandse HDS stonden in voor de bouw van deze autopomp op een MAN TGA 18.410.
Op het dak staat een Code 3 lichtbalk en een telescopische dakmonitor met een debiet van 5000 l/min. De wagen biedt plaats aan twee personen vooraan en vijf achteraan en heeft een zevenluiksopbouw met vier neerklapbare opstaptreden.
In de opbouw zijn maar liefst drie afzonderlijke pompen terug te vinden waaronder een PF Johstadt lagedrukpomp met een debiet van 6000 l/min, een PF Johstadt hogedrukpomp met een debiet van 250 l/min en een hydraulische dompelpomp met een debiet van 6000 l/min.
Voor de productie van schuim zijn een Robwen klasse A schuimmenger en een HSP Albany- pomp voor klasse B schuim beschikbaar.
De watertank heeft een inhoud van 3000 liter en de schuimtank bevat 1000 liter. Tussen de cabine en de opbouw vindt men een lichtmast Fireco met acht Nordic lampen terug. Verdere verlichting komt van een achttal spots die bovenaan rondom de wagen zijn aangebracht.   (VQA-375)