Zware autopomp brandweer Denderleeuw

 

De brandweer van het Oost-Vlaamse Denderleeuw heeft bij Dias een tweede Scania autopomp gekocht ter vervanging van de lichte autopomp Saviem JN90 / Somati uit 1979.
In navolging van de Scania 94D260 uit 1999 komt er ditmaal een zware autopomp op een Scania P310. Het voertuig heeft een lengte van 7,5 meter, een wielbasis van 3,9 m en is uitgerust met een automatische versnellingsbak, luchtvering, EBS, achteruitrijcamera en een  bevestigingspunt achteraan voor een windas.
De fabrieksoriginele dubbele cabine, van het type Crewcab CP28, biedt vooraan plaats aan de chauffeur en de begeleider.
Achteraan zitten vier personen in de rijrichting en hun zetels zijn uitgerust met een persluchttoestelhouder. In de opbouw bevindt zich nog een vijfde toestel. In de cabine werden de nodige kasten geplaatst voor kaarten, draagbare radio’s, handlampen, sleutels,  drinkwater en persoonlijk materiaal.
De signalisatie bestaat vooraan uit een Vector lichtbalk en Martin hoorn, en achteraan uit een verkeersgeleider en twee LED flitsers. Aan elke zijkant zijn er ook twee flitsers terug te vinden.
De opbouw in RVS en aluminium heeft zeven rolluiken.
De tanks voor water en klasse B schuim hebben een inhoud van respectievelijk 2800 en 200 liter. De vulling van de watertank gebeurt via twee ingangen 70 mm en wordt gecontroleerd door automatische elektro-pneumatische kranen. De schuimtank wordt eveneens automatisch op peil gehouden door een pneumatische vulpomp.
Het hart van de autopomp, een Godiva WTA 4010, bevindt zich achteraan en heeft een debiet van 4000 l/m. De twee hogedrukhaspels van elk 80 meter bevinden zich boven de wielkasten. De pomp voedt vier uitgangen van 70 mm, een uitgang van 110 mm en een  uitgang van 70 mm voor zowel water en schuim.
De lichtmast Fireco heeft vier lampen: twee halogeen exemplaren van 1000 Watt en twee  natriumlampen van 400 Watt. De bediening van de lichtmast gebeurt vanuit het pompcompartiment. De schijnwerpers kunnen 360° draaien en kantelen. De nodige stroom komt van een hydraulische stroomgroep Dynawatt 5 kVA gekoppeld aan de motor.
Verder is de wagen nog uitgerust met een aparte stroomgroep van 7 kVA, een Leader overdrukventilator, en water- en schuimarmaturen.
Het voertuig kan ook worden ingezet voor het reinigen van de openbare weg, want vooraan is er een sproeibalk voorzien met zeeppatronen. (YEU-677)