Tankwagen T2 Asse

ASSE

Na de speciale snelle hulpwagen Mercedes Sprinter / Fire Technics die in "Objectief 54" werd voorgesteld, rolde er nu weer een uniek voertuig de kazerne binnen.
Deze wagen zal worden ingezet bij brand, en bij reinigen van het wegdek.

Op een drie-assige MAN TGA 26.350 6x2-2BL liet Somati door het Poolse Wawrzaszek een composiet GRP opbouw plaatsen met geïntegreerde watertank van 12000 liter. Ook is er een schuimtank van 400 liter voor klasse B schuim ingebouwd. Ze is gekoppeld aan een CTD Cameleon VP 24 l/min systeem. Een derde tank bevat 200 liter detergent voor het reinigen van het wegdek.
De motor heeft een cilinderinhoud van 10520 cc en levert 257 kW. De hieraan gekoppelde versnellingsbak is een automaat.

De meesturende achteras bezorgt deze kolos met een maximaal toegelaten massa van 26 ton een grote wendbaarheid, maar hoe dan ook gaat het hier over een tweedelijnsvoertuig dat niet ultrasnel op de plaats van de interventie hoeft aan te komen.
De Zweedse Rubergpomp heeft een vermogen van  3000 liter/min en is geplaatst achter de bestuurderscabine. Ze is van het type R40/2,5 R-OPG en kan een debiet leveren van 3000 liter/min. Lage en hoge druk zijn beschikbaar waarbij de hoge druk voorbehouden is aan de achteraan gemonteerde haspel. Via deze haspel kan water of schuim worden geleverd.
De bediening van de pomp gebeurt helemaal computergestuurd via een in het achtercompartiment geplaatst PLC kleuren touch-screen. In ditzelfde compartiment vindt men de vier persuitgangen van 70 mm en twee exemplaren van 45 mm. Ook staan hier de beide tankvullingen van 70 mm en de pompingang van 110 mm.
De afsluitkranen worden hydropneumatisch aangestuurd maar indien de elektronica het laat afweten kan op een manueel systeem worden overgeschakeld. Schuim of detergent zijn beschikbaar via de perskanten van 45 mm en via de sproeibalk. Maar in de praktijk wordt de sproeibalk bijna altijd gebruikt voor het verspreiden van een water-detergentmengsel waarna met water wordt nagespoeld.

Ook in de bestuurderscabine bevindt er zich een touch-screen dat toelaat de pomp en de sproei-installatie te bedienen. Ook de blauwe flitsers en de sirene worden via dit scherm aangestuurd.
De voertuigmotor drijft ook een 220 V / 5000 Watt Dynawatt generator aan die o.a. zorgt voor de voeding van de Fireco lichtmast. Deze is achter de tank in de opbouw geïntegreerd en uitschuifbaar tot zes meter. Hij heeft drie lampen van 500 W.

In het kader van de zonewerking zal dit voertuig ook worden ingezet om versterking te leveren aan de naburige brandweerkorpsen in geval van grootschalige brandinterventies.
(XLY-894, T2)

Kostprijs € 334.839,00 incl. BTW