MIDDELKERKE

mid mb

In 1989 kocht dit korps een commandowagen Renault Espace.
Dit was toen een grote innovatie, want monovolumewagens die deze functie kregen werden toen zelden of nooit aangetroffen in ons land.

Vroeger was een commandowagen het voertuig waarmee de commandant of de bevelhebber ter plaatse kwam.
Nu krijgt die wagen dikwijls ook de functie van CP-OPS wat inhoudt dat het een vergaderruimte is waar verschillende leidinggevende personen, eventueel van verschillende disciplines, alle nuttige info verzamelen zodat er met kennis van zaken op een professionele manier beslissingen worden genomen om efficiënt te kunnen optreden. 

Om bovenstaande opdracht aan te kunnen ging de brandweer dus aankloppen bij het gemeentebestuur, en zogauw het budget was goedgekeurd ging men rond de tafel zitten met Somati.

Men vertrok van een Mercedes Sprinter 316 CDI met verhoogd dak, en beglazing rondom.

Vooraan is er plaats voor de chauffeur en zijn begeleider.
De ingebouwde radio met RDS en DAB zorgt voor de ontvangst van de nieuwsberichten.
Daaronder is er een zend- en ontvangsttoestel Astrid ingebouwd.
Ook is er voor de bijrijder een systeem met volledige bekabeling ingebouwd waarin een laptop kan worden vastgeklikt.
Stratenplannen en plannen met de hydranten zijn hier ook onder handbereik.

Achter de beide voorzetels bevindt zich de vergaderruimte bestaande uit een tafel en twee banken die plaats bieden aan vier personen.
Op de houten tafel die opklapbaar is, werd het plan van Middelkerke onder een doorschijnende kunststofplaat aangebracht. Hierop kunnen met speciale stiften aantekeningen worden gemaakt.
Ook is er nog een wegklapbaar wit magnetisch bord beschikbaar waarop ook kan worden geschreven.
Daarenboven is er nog ruimte voor een kast met interventieplannen, meetapparatuur, een warmtebeeldcamera met bijhorend beeldscherm en ontvanger, en meetbuisjes voor de detectie van gevaarlijke gassen.

Achter de vergaderruimte bevindt er zich een met een stalen net afgescheiden laadruimte die enkel via de achterdeuren bereikbaar is.
Hier staat een grote Sortimo-kast met verschillende lades en een slede met twee persluchttoestellen.
Ook vinden we hier twee poederblussers P12, twee CO2 blustoestellen van 5 kg, twee sets van acht gesynchroniseerde flitslampen, en een EHBO koffer.

Aan de elektrische uitrusting werd zeer veel aandacht besteed: Alle stopcontacten zijn verbonden met een 220 V omvormer. Extra binnenverlichting werd voorzien en aan de buitenzijde op de zijwanden staan spots voor de omgevingsverlichting.
De indrukwekkende Amerikaanse Code 3 lichtbalk met LED technologie is van het type "Code 360" en hierop is een Visibeam zoeklicht gemonteerd.
Tijdens het rijden, en wanneer de lichtbalk in gebruik is, werken ook de dimlichten alternerend. In de grille en op de zijwanden staan nog bijkomende LED flitsers.

Voor de speciale geluidssignalen kan er worden gekozen uit een tweetoonshoorn of een elektronische sirene.
"Public address" gebeurt ook via de elektronische sirene.

Vele korpsen rusten één van hun wagens uit met een groot opklapbaar signalisatiebord, dat moet zorgen voor het verwittigen van het aankomend verkeer bij interventies op een drukke verkeersader.
Soms wordt dit paneel op een speciaal voertuig of een materieelwagen gemonteerd maar Middelkerke besloot zijn CP-OPS hiermee uit te rusten.
 
De Belgische firma Arisco leverde daarom een signalisatiebord van het type "Isytech Arrow 3" dat ook wordt teruggevonden op de Volvo' s van de Federale Politie.
De brandweerversie van dit bord heeft een rood-witte achtergrond, maar Middelkerke koos voor de politieversie die een blauw-witte striping heeft.

Dit bord is uitgerust met zeer krachtige blauwe en gele LED flitsers die vanop verschillende kilometers afstand te zien zijn.
Wanneer het bord is omhoog geklapt kan worden gekozen uit signalisatie in kruis- of pijlvorm.
Indien het bord is neergeklapt blijven er nog altijd zeven flitslampen zichtbaar die o.a. als een klassieke verkeersgeleider kunnen gebruikt worden.