Haakarmvoertuig brandweer Lommel

Lommel nam als eerste korps de zware drie-assige versie van de nieuwe ministeriŽle haakarmvoertuigen in dienst.

Als basis vertrok men van de Mercedes-Benz Actros 2635. Met zijn totale lengte van 8m50 en hoge stuurcabine is de wagen zeer imposant maar tegelijk ook elegant. Wat hier zeker toe bijdraagt zijn de gepolijste aluminium velgen. Het is de eerste keer dat een ministeriŽle wagen hiermee wordt uitgerust. Het verschil met de zwarte velgen, die helaas op vele hedendaagse autopompen, worden is enorm. Het is misschien de hoogste tijd dat het ministerie in zijn lastenboeken, lichtgekleurde velgen verplicht maakt. De zijdelingse zichtbaarheid, en dus ook de veiligheid, zijn hier zeker mee gediend. En dat het veel mooier oogt is leuk meegenomen. Het typenummer 2635 verwijst naar het hoogst toegelaten gewicht van 26500 kg en naar het motorvermogen van 354 PK of 260 KW.
De Mercedes acht-versnellingsbak heeft een elektro pneumatische automatische schakeling.

De bestuurderscabine is van het enkelvoudige type en biedt plaats aan twee personen. Ze is in RAL 3000 gespoten en uitgerust met twee zwaailichten die op een sokkel zijn geplaatst om ook door het achteropkomend verkeer te worden gezien.

Achter de cabine staat een Hiab hydraulische kraan van het type 122B-3 DUO. Volledig ingeschoven kunnen lasten van 6500 kg worden geetild terwijl het draagvermogen op een reikwijdte van 10 m nog altijd 1540 kg bedraagt. De kraan kan rechtsreeks of via een draadloze afstandsbediening worden bestuurd. Twee hydraulische stempelcylinders zorgen voor de stabiliteit.
Op de hoofdkraanarm is een hydraulische Rotzler-lier gemonteerd van het type Picargo LK010 A.
Ze heeft een hefkracht van 10 kN die via een stalen kabel van 8 mm wordt uitgeoefend. Dit type lier werd door Rotzler speciaal voor Hiab ontwikkeld.

De haakarminstallatie wordt geleverd door het Nederlandse Multilift en is van het type LHS250. De grootst toegestane belasting bedraagt 17 ton maar wordt in dit geval beperkt tot 12 ton om het hoogst toegelaten totaalgewicht van de Actros 2635 niet te overschrijden.

Een beveiligingssysteem belet dat er kan worden gereden als de kraan en de haakarminstallatie niet in rusttoestand zijn vergrendeld. Ook de stempelcylinders moeten volledig zijn ingetrokken.