Duikerswagen brandweer Middelkerke

In de gemeenteraad van 3 oktober 2001 werd de aankoop van een multifunctionele duikerswagen goedgekeurd en een budget van 61.973 Euro (of 2,5 miljoen BEF) ter beschikking gesteld.
Het werd een hele opdracht om voor dit bedrag een wagen te vinden die aan alle wensen voldeed maar uiteindelijk kon het duo Mercedes / Somati alle verwachtingen waarmaken.

Mercedes leverde een Sprinter 316 CDI in 4x4 uitvoering. Voor zover we weten is dit de eerste Sprinter met vierwielaandrijving die door een Belgisch brandweerkorps in gebruik wordt genomen.
In zeer moeilijk terrein kan de inschakelbare vierwielaandrijving nog geassisteerd worden door een sperdifferentieel. Winterbanden zorgen voor bijkomende grip.

De vloer van de laadruimte is voorzien van een gemakkelijk te reinigen en in één deel gegoten kunststofvloer.
Tegen de linkerwand werd een bank aangebracht met zes zitplaatsen. Hierboven, tegen de wand vindt men zes steunen voor de duiktoestellen (fles + back pack). Ook veiligheidsgordels werden niet vergeten. Onder de bank is er bergruimte voor losse bakken.
Tegen de rechtse wand staat een hoge materieelkast, vervaardigd uit waterbestendige kunststofplaat, die wordt afgesloten met kunststof rolluiken. Een deel van de kast is ook toegankelijk via de rechte schuifdeur.
Wanden en plafond werden degelijk geïsoleerd en een speciale verwarming zorgt voor een aangename temperatuur.

Twee blauwe elektronische flitslampen op het dak, met daartussen een zoeklicht, worden aangevuld met twee grilleflitsers en een trafficadvisor.
Een zestal schijnwerpers zorgen voor de omgevingsverlichting.
De binnenzijde wordt verlicht met zeven verzonken TL lichtpunten van 10 W.
Zoals gebruikelijk bij een duikerswagen zijn op de scheidingswand tussen bestuurderscabine en laadruimte richtingaanwijzers en een stoplicht aangebracht. Zo kunnen de zich klaarmakende duikers anticiperen op plotse voertuigbewegingen.

Een combinatie-trekhaak laat toe zowel de Zodiac op aanhangwagen als de Zware pomp te trekken.
Vooraan is een elektrische windas ingebouwd met een trekkracht van 1500 kg.
De nummerplaat werd overgenomen van de Land Rover: 543.F.5