AALST

De Aalsterse brandweer kan voortaan de baan op met een wel heel bijzondere en in België unieke brandweerwagen die door Somati werd geleverd.

 

Hun multifunctionele wagen is tegelijk een autopomp en een hoogtewerker.

aalst

Totnogtoe moesten er meerdere voertuigen worden uitgestuurd bij een interventie en soms bleek dit nogal omslachtig. Dikwijls is het zeer moeilijk om door het drukke verkeer snel ter plaatse te raken. Als men maar één wagen nodig heeft waar alles inzit, betekent dit een grote stap vooruit.
En met zijn totale lengte van 9170 mm en een wielbasis van 4800 mm blijft het nieuwe voertuig relatief kort waardoor het  gemakkelijk kan manoeuvreren in nauwe straten.

De hoge cabine van de Mercedes Axor 1928 besteedt extra aandacht aan het comfort van de zes manschappen. Achteraan zijn er twee zitplaatsen in de rijrichting en twee zitplaatsen in tegenrijrichting. Deze laatste twee zijn uitgerust met een persluchttoestelhouder die niet al rijdend kan worden omgegord om de veiligheid van de manschappen te verhogen. Alleen door het inschakelen van de handrem kan het persluchttoestel worden ontkoppeld.
Ook de aanwezigheid van een kluis in de cabine verhoogt het veiligheidsgevoel naar de manschappen toe zodat ze ten allen tijde GSM’s en portefeuilles kunnen opbergen terwijl de interventie bezig is.
Voor de signalisatie zorgen twee Viewpoint lichtbalken, twee grilleflitsers, een Martin geluidshoorn en een verkeersgeleider.
De opbouw bestaat uit zes compartimenten die zijdelings toegankelijk zijn.

De hoogtewerker is van het type Bronto Skylift F20 ALR Allrounder.
De reddingskorf heeft een maximale draagkracht van 270 kg of drie personen en is uitgerust met een neerklapbaar evacuatieplatform. Hij heeft daarenboven een Akron monitor, een wateraansluiting van 45 mm, een bootbrancardsteun voor horizontale evacuaties en een camera. De beelden van de camera, die boven de korf aan een paal hangt, worden doorgezonden naar een scherm, aan de rechterzijde van de pompbediening.

De elevator heeft een maximale werkhoogte van 20 meter en een zijdelingse reikwijdte van maximum 15 meter. De afstempeling  gebeurt geheel binnen de omtrek van de opbouw. Geparkeerde auto’s vormen dan ook geen probleem.
De autopomp heeft 2000 liter water en 150 liter schuimvormend middel aan boord. De Rosenbauerpomp NH20 is centraal ingebouwd en kan zowel links als rechts door middel van een PLC touch screen worden bediend. Zij levert een debiet van 2000 l/min bij 10 bar en 400 l/min bij 40 bar.
Zowel de pomp als de elevator worden hydraulisch aangedreven door afzonderlijke PTO 's.
De wagen is niet uitgerust met aanzuigslangen omdat hij niet aan open water zal worden opgesteld en omdat de uitrukprocedure bij de Aalsterse brandweer volledig veranderd is door de komst van deze nieuwe multifunctionele autopomp en de recent geleverde tankwagen van 15000 l (zie Objectief 47).
Bij aankomst beschikt men hierdoor steeds over 17000 liter water wat ruim voldoende is voor het bestrijden van de meeste branden.
Voor het produceren van schuim staat er een Foam Pro schuimmenger op de pomp die wordt gevoed door een schuimtank van 150 liter. Hij werkt zowel op hoge als op lage druk.
Het uitgebreide interventiemateriaal dat wordt meegevoerd zorgt ervoor dat de wagen kan worden ingezet bij alle mogelijke taken:
Een kettingzaag Stihl, een emmerpomp, een isolerende elektriciteitsstok, een ledigingspomp, een poederblusser, een CO 2 blusser, slangen, lansen, schuimlansen, een  combi schaar en spreider, een draagbare Teklite, een overdrukventilator, twee kabelhaspels, twee verlichtingsarmaturen en reserve persluchtflessen maken deel uit van de uitrusting.
Naast de pompbediening is er een elektronisch bewakingsbord Dräger Merlin aanwezig om de gegevens van de persluchtdragers op te volgen.